Nicholas Hlobo. Imilonji Yembali (Melodies of History) – 12 februari t/m 15 mei 2016

Imtyibilizi-xa-yomile-dress-500x330

In Museum Beelden aan Zee te Den Haag vindt de eerste solotentoonstelling van Nicholas Hlobo in Nederland plaats, na tentoonstellingen in Tate Modern in Londen en het Museum of Contemporary Art in Oslo. De installaties van Nicholas Hlobo (Kaapstad, 1975) zijn rijk aan kleuren, stoffen en borduursels. Ze doen denken aan de kleurrijke kleding van Afrikaanse vrouwen. Maar bij nadere beschouwing ontvouwt zich de tweede laag die refereert aan het gruwelijke en gewelddadige verleden van het Zuid-Afrika van de apartheid en post-apartheid. Een verleden waar voor een zwarte homoseksuele kunstenaar niet aan te ontkomen valt. De geboortegrond van Hlobo is onlosmakelijk verbonden met zijn drang om de geschiedenis en cultuur van zijn land via zijn werk wereldkundig te maken. Hlobo is afkomstig uit de traditionele Xhosa gemeenschap in de Oost-Kaap, zoals ook Nelson Mandela, Steve Biko en Desmond Tutu. Meer info vind je op de website van Beelden aan Zee. http://beeldenaanzee.nl/nicholas-hlobo-african-tales/

 

SAMEWERKING: AFROVIBES-FVHA-A.K.A.-HEMELBESEM-POETRY CIRCLE NOWHERE

Multi-talent Hemelbesem is populair in Zuid-Afrika op elk mogelijk hiphopfestival. In zijn muziek laat hij de Afrikaans taal horen zoals het op straat wordt gebruikt, de slang, de uitspraken en woordspelingen. ‘Moenie Worry Nie’, zoals hij zelf zou zeggen. Verwacht een mix van hiphop, Maskhandi-hop en Afrikaans rap.

Wil je indruk maken met een nieuwe Afrikaanse woordenschat? De Zuid-Afrikaanse rapper en dichter Hemelbesem en de Nederlandse danser / dichter Sjaan Flikweert doen speciaal voor Afrovibes een performance met festivalthema Moving in Time. Al spelend met de taal van het Afrikaans zoeken zij raakvlakken tussen woorden, gedachten en werelden. In samenwerking met Stichting Festival voor het Afrikaans en Poetry Circle Nowhere. Donderdag 16 oktober is in Theater aan het Spui een poezie programma van Poetry Circle Nowhere over meertaligheid.

CONCEPT & SPEL – Sjaan Flikweert en Hemelbesem
PRODUCTIE – Stichting Festival voor het Afrikaans, Poetry Circle Nowhere, Artscape en Afrovibes
DUUR – 15 min
TAAL – Nederlands, Engels en Afrikaans

DATA
do 8 okt 21:00 uur & za 10 okt 22:00 uur Compagnietheater, Amsterdam, gratis
zo 11 okt 16:00 uur Maaspodium, Rotterdam, vanaf €8,- (middag / avondvullend programma) koop hier je tickets
do 15 okt 19:30 uur Theater a/h Spui, Den Haag, vanaf €14,- (avondvullend pograma) koop hier je tickets15 oktober – een avond over meertaligheid
19:30 Poezie: HemelBesem en Poetry Circle Nowhere
-aansluitend – Theater: Undone – Wessel Pretorius (ZA)
21:30 Muziek: Zuluboy en Hemelbesem
Kaarten koop je hier

AFROVIBES Festival 7-17 OKTOBER 2015

banner 7 17

Afrovibes deze week van start in Amsterdam, Utrecht & Rotterdam
Vanaf woensdag is het zover: tien dagen lang jonge pioniers en gevestigd talent uit Zuidelijk Afrika in Nederland. Een festivalprogramma met actuele voorstellingen uit het stadsleven van urban Afrika: rauw, kleurrijk, actueel, vernieuwend.

Afrovibes is er klaar voor en we hopen jou de komende dagen te zien in Amsterdam, Utrecht of Rotterdam! (het programma in Den Haag start volgende week)

Ga naar het hele programma
Uitgelicht
Uitgelicht: Iets dat man heet (NL)
Ik ben een man! Uit onmacht geboren, in liefde verloren. Mag ik voor één keer mezelf zijn misschien? Al is het maar voor even, dan zal ik voor de rest verder in jouw glorie leven.

Wat betekent het om man te zijn, op te groeien van jongen tot man? In Iets dat man heet geven theatermakers Darryl Veldman en Linar Ogenia hun visie op het leven als man. De voorstelling is onderdeel van de Afrovibes-avond in het Bijlmer Parktheater die in het teken staat van ‘man zijn’ in al zijn facetten.
Op het programma staan ook de twee dansvoorstellingen uit Kaapstad We Left en Couched en de Nederlandse voorstellingen Konfo van Untold en Vier van Dionne Verwey. We sluiten af met met DJ Elvis uit Kaapstad met Afro Beat en Afro House. Let’s dance!

DATUM
vr 9 okt 20:00 uur Bijlmer Parktheater, Amsterdam, vanaf € 13,50 (avondvullend programma) koop je tickets hier

 Quartiers Libres

NL première, alleen in Amsterdam.
‘It’s harrowing, both in action and sound; Ms. Beugré knows how to make a crowd trust her just as, in a split second, she knows how to knock the air out of people.’ New York Times

Quartiers Libres (CI / FR) – Meer info

Page 27 (ZA)
EU première, Utrecht al uitverkocht!
‘Just when you think you know who’s hot and who’s not.., there comes a work so utterly perfect, that all the parameters shift and see the bar being raised again. Page 27 is quite simply, astonishing.’ Robyn Sassen
Page 27 (ZA) – Meer info
Gerson Main – Ik weet niet hoe

LIEFDESBRIEVEN/LIEFDESBRIEWE Loveletters – Pete Gurney in Afrikaans & Nederlands. Woensdag 26 aug – 20.00

Woensdag 26 augustus – 20.00 uur tot 23.00 uur – entree: € 10,=
TONEEL: LIEFDESBRIEVEN/LIEFDESBRIEWE
Loveletters – Pete Gurney in Afrikaans & Nederlands

Jo Decaluwe (België) & Chrisna Beuke-Muir (Zuid-Afrika)

“Hy praat Vlaams. Sy Afrikaans.
Liefdesbrieven/Liefdesbriewe is ‘n vertaling van die Amerikaanse dramaturg en romanskrywer, Pete Gurney se Love Letters, (première, 1988), en is al in 24 tale vertaal en gespeel. Wat hierdie produksie van Oktober in Suid-Afrika uniek maak, is die feit dat dit in twee tale op die verhoog afspeel, vandaar die dubbeltalige titel.”

Zo klonk in 2013 de aanhef van het toneelstuk ‘Loveletters’ door Pete Gurney (Pulitzerprijs) bij de première in Windhoek, Zuid Afrika, waar het in twee talen op het podium werd opgevoerd. De acteurs Jo Decaluwe en Chrisna Beuke-Muir spelen de twee hoofdpersonen die corresponderen in respectievelijk het Nederlands en het Zuid-Afrikaans. Na Zuid Afrika werd het stuk 10 keer in België gespeeld. In Amerika werd het stuk onder andere vertolkt door Mia Farrow en in Nederland door Paul van Vliet en Anne Wil Blankers.

“Aan de hand van de brieven die de personages recht voor zich uitkijkend voorlezen, ontvouwt zich het bestaan van een man en een vrouw die elkaar heel hun leven lang hebben bemind en tegelijk telkens weer uiteenlopende wegen kozen. Hun brieven tonen het beloofde land van de jeugd, gemiste kansen, uiteengespatte dromen, maar ook blijvende liefde. Woorden vol omfloerste tederheid” (Rik Torfs in De Standaard).

Jo Decaluwe is acteur, regisseur en directeur van het Tinnenpot Theater in Gent, België
Chrisna Beuke-Muir is actrice en senior docent aan de Universiteit van Namibië.

http://www.litnet.co.za/liefdesbrievenliefdesbriewe-nou-te-sien-in-sa-teaters/

http://www.cambrinusconcerten.nl/pgtk/programma/2015/aug/Loveletters.shtml

Luna Paige, Solosang : Verkadefabriek, Maandag 31 aug

Verkadefabriek, Maandag 31 augustus 2015 20:15 / KLEINE ZAAL Solosang 

19903_683821398301355_810790622_n 969188_501015793287529_777118752_n

Singer-songwriter Luna Paige komt uit Zuid-Afrika. Ze zong altijd in het Engels, maar sinds 2008 ook in het Afrikaans. Haar grote voorbeelden: Tori Amos, Joan Armatrading, Joan Baez, Tracy Chapman en Joni Mitchell.

In 2013 trad Luna voor het eerst in Nederland op: een eenmalig concert in het Haagse Theater aan het Spui. In 2014 maakte zij een nieuwe tour door ons land en is Luna te zien geweest op het International Singer-Songwriter Festival en in kleine zalen.

In augustus komt zij opnieuw naar Nederland voor twee optredens. Het ene op uitnodiging van Herman van Veen en het tweede in de Verkadefabriek. Dit op initiatief van Tussen Kontinente, een platform voor Afrikaanstalige muziek, dat de Nederlandse theaters eerder kennis liet maken met onder anderen Koos Kombuis en Amanda Strydom.

Harlekijn en de Zuid-Afrikaanse dagen 29 en 30 augustus 2015- Herman van Veen Langoed

Het volledige programmaboekje voor Harlekijn en de Zuid-Afrikaanse dagen op 29 en 30 augustus in Soest staat nu online. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Screenshot 2015-08-25 12.54.00Onze firma Harlekijn werd in 1966 opgericht en in 1968 een besloten vennootschap – zoals in de akte staat – voor onbepaalde tijd.

Volgend jaar bestaat Harlekijn 50 jaar. We gaan dat in november 2016 in het [2] Koninklijk Theater Carré uitbundig met u vieren.

Onze eerste Harlekijndag organiseerden wij op 27 oktober 1974, in Maastricht. Op het programma stond een voetbalwedstrijd FC Harlekijn tegen de rest van Limburg, in het Geusseltstadion. Soep en broodjes na in het theatercafé van de Stadsschouwburg.

Vervolgens een concert in de St. Janskerk, met als titel ‘En nooit weerom’, met medewerking van Laurens van Rooyen, Harry Sacksioni, Erik van der Wurff en ondergetekende. Vervolgens speelde in de Lutherse Kerk Ton Koopman barokmuziek op klavecimbel en orgel, zong Max van Egmond Purcell-liederen, Jaap ter Linde concerteerde op cello en gamba, Toyohikoh Sato was er met een luitconcert, en het Gentse Collegium Vocale sloot het concert af. Marlous Fluitsma las tussen de stukken door poëzie uit de barok. Aan het eind van de middag speelde in het Combi-theater voor de pauze Della Bosiers en Joost Nuisl, en na de pauze Dirk Celis de tragi-komedie ‘Verschaeve’ van de Vlaamse schrijver Bert Verhoye. ’s Avonds in de Stadsschouwburg Liselore Gerritsen met haar klein concert, de muziektheater Hauser Orkater en de Internationale Nieuwe Scène met het fameuze Mistero Buffo van Dario Fo.

Gezien met ogen van vandaag een ongekend programma. In de loop der jaren zouden er nog veel van dit soort Harlekijndagen volgen. En dan nu, 2015, op de Paltz, Harlekijns nieuwe onderkomen in Soest.

Fier presenteren wij over drie dagen verspreid onze co en producties. Kers op de taart, mijn stadgenote en dierbare collega Claudia de Breij en even zo uniek als in 1974 is de aanwezigheid van crème de la crème van de Afrikaanse muziekwereld. Zuid-Afrika, dat verbijsterende uitgestrekte land, waar we zo dikwijls waren en dat we op al onze reizen door de jaren heen hebben leren liefhebben.

Ik wens u mede namens Edith Leerkes en Karin Hougaard prachtige dagen bij ons.

herman van veen

Screenshot 2015-08-25 12.45.47

Luna Paige in Nederland 28 Aug – 5 Sep 2015

Luna Paige

At the end of August Luna will be traveling to the Netherlands for the third time to perform at Dutch artist Herman van Veen’s estate, De Paltz (situated in Soest).

Luna is part of the Harlekijn Festival & Zuid-Afrikaanse Dagen (28-30 August). She and a selection of Afrikaans singer-songwriters will be performing during this 2 day festival. SEE THE FULL PROGRAM BELOW! These artists are:

Karin Hougaard
Coenie de Villiers
Jannie du Toit
Luna Paige
Anna Davel
Andries Bezuidenhout
Pops Mohamed
Jaconell Mouton
Joshua na die Reen

Have a look at Herman van Veen’s website for updates on the program and when who will be performing.

http://www.hermanvanveenartscenter.com/kapschuur.php

Luna will also be performing at the Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch on the 31st of August.

This is a special performance for Luna since she will be promoting her music to industry persons in the Netherlands and would like to invite all Afrikaans music lovers living in the Netherlands to come and support Luna at the Verkadefabriek. Luna will be presenting her new Afrikaans music show “Solosang”.

Have a look at the venue website for details on the performance:

http://www.verkadefabriek.nl/programma/muziek/solosang/e_26667/

On the 5th of September Luna will be playing at the very special South African restaurant, Tjing Tjing restaurant. Luna’s friend and Dutch singer Deborah de Groot will join Luna on stage for a couple of her own original songs. :)

If you are interested in attending this show in the Netherlands, feel free to check out the Facebook page for booking details:

https://www.facebook.com/events/1634108196827626/

To South African Luna Paige fans – If you have friends in the Netherlands, and would like to inform them of Luna’s upcoming performances in the Netherlands – do feel free to share the info with them.

To see Luna perform in SA, take note of these dates and check out Luna’s Facebook page
www.facebook.com/LunaPaige.SingerSongwriter

…byvoorbeeld: Beste Afrikaanstalige muziek

byvoorbeeld cdDit is ‘m dan samengestelde cd met een overzicht van de beste Afrikaanstalige muziek van Koos du Plessis tot nu. Samengesteld door Ingrid Glorie, Jannie du Toit, Karin Hougaard, Luna Paige en Herman van Veen.
Het boekje met de cd wordt gepresenteerd tijdens Harlekijn en de Zuid-Afrikaanse dagen, op 29 en 30 augustus op De Paltz in Soest. Daarna zal de cd te koop zijn via de webshop van Herman van Veen. http://www.hermanvanveenartscenter.com/kapschuur.php
byvoorbeeld cd